Теменуга Мерджанова: Онлайн магазинът е настоящето на търговията

Автор -

Една от основните мисии на блога на RAZ.bg е да педлага полезно съдържание на своите търговци, както и на всички спецалисти в сферата на търговията. Една част от материалите ни обхващат тенденциите в развитието на бизнеса с онлайн магазини в световен мащаб. Тези тенденции често застигат България с малко закъснение. Освен това обаче споделяме и някои наши наблюдения върху очертаващите се тенденции на българска почва. Една такава тенденция е ориентацията на все повече български творци към продажбите чрез собствен онлайн магазин.

За това решихме да направим интервю  с един от новите търговци, които си направиха онлайн магазин с платформата на RAZ.bg. Теменуга Мерджанова е собственик на „Магазинчесто Сполука“ – арт магазин в центъра на София, който предлага богатo разнообразие от авторска съдова керамика – сервизи за кафе, за чай, за вино, ракия, картини – живопис, графика, абстракция, акварел, подаръци, сувенири и други уникални продукти.

Здравей Теменуга! Какво те накара да осъзнаеш, че е дошло времето да се заемеш с онлайн присъствието на „Магазинчето Сполука“?

От три години насам при нас назрява идеята не точно за онлайн магазин, но за сайт. Клиентите все по-често питаха и питаха.

Българи, живеещи в чужбина ставаха все по-настоятелни в търсенето ни онлайн.

Някой открадна Времето и хората започнаха да бързат, да препускат, да прелитат… Нямаха време и спокойствие да разгледат всички красоти, които всеки ден редях като „Златния фонд“ във физическия магазин.

В „Магазинчето Сполука“ разполагаме с огромно количество артикули. По-голямата част от тях са уникати, единични бройки или в ограничено количество. Плашещо е количеството снимки, които трябва да се направят и съответно да се качат на платформата в онлайн магазин. Когато човек не иска да се занимава с нещо, търси причина, и когато има желание, намира начин.Работата във физическия магазин прогресивно намаляваше. Беше време да преодолея консерватизма и невежеството си и да вляза в новия век. При първата консултация в Raz.bg ме окуражиха и подкрепиха. Повярвах, че мога да се справя, въпреки беглите си познания за компютрите и работата във виртуалното пространство.

Трудно ли се управлява едновременно онлайн магазин и физически магазин? Как успяваш да разделиш времето си между двете дейности?

Не деля времето си между двете. Те са един магазин. Всяка реализирана продажба е в моя полза. Нормално е щом полагам усилия и грижи за физическия магазин, да отделям време и за виртуалния. .

Когато нямам клиенти в магазина, сядам на компютъра и работя в онлйн маагазина.

Сама ли се грижиш за онлайн магазина или имаш помощник, който се занимавам главно с онлайн продажбите?

Нямам помощник за онлайн продажбите, но не бих казала, че сама се грижа за онлайн магазина. Имам асистент в Raz.bg, който ми разяснява принципа на работа на онлайн магазините, на търсачките и насочва стъпките ми за най-ефикасното ми позициониране като фактор в морето от информация. С неговата подкрепа се чувствам уверена и движеща се в правилната посока.

Ако трябва да оцениш трудността на работата с физически магазин от 1 до 10, каква би била оценката ти?

Дванадесет години работя във този магазин. Познавам работата си много добре и малко неща могат да ме затруднят или изненадат. Оценка 3, за всеки случай.

А ако трябва да оцениш трудността на работата с онлайн магазин от 1 до 10, каква оценка би поставила?

Засега 7, но питайте ме отново след месец.

Имаше ли нещо, за което не беше подготвена, когато започна да разработваш онлайн магазина си?

За нищо не бях подготвена. Не можех да работя с компютър. Не можех да обработвам снимки. Нямах текстообработваща програма. Непрекъснато се страхувах да не направя непоправим гаф. Оказа се, обаче, че наистина мога да разчитам постоянно и непрекъснато на Raz.bg. При всяко затруднение задавам въпроси, получавам отговори с имейли и видео уроци винаги, когато се налага. Заедно поправяме грешките и така се чувствам сигурна.

Платформата е лесна за управление и когато научих основните неща, се справям с лекота и се чувствам експерт.

Продуктите, които продаваш имат своите специфики, особени при осъществяването на доставките. Как се справяш с тях?

Голяма част от продуктите, които продавам са чупливи. Опаковам много добре, според изискванията на куриерите и поставям съответните предупредителни знаци за чупливост. Застраховам пратката, което оскъпява със стотинки, но дава сигурност. Рядко има инциденти.

Какво би посъветвала всички български търговци, които все още се колебаят за отварянето на свой собствен онлайн магазин?

Действайте смело. Онлайн магазинът е настоящето, не бъдещето. За бъдещето сигурно ще ни измислят нещо друго.


 

„Магазинчето Сполука“ може да бъде посетен онлайн на www.magazinchetospoluka.com и „офлайн“ на ул. Уилям Гладстон 46 в гр. София.

Ако искате да си отворите ваш собствен онлайн магазин, можете да се свържете с нас на info@raz.bg