Тенденции при методите за плащане в онлайн магазин

В последните няколко години се появиха много нови разплащателни механизми. Към момента традиционните методи за плащане като плащане през PayPal или плащане с кредитна карта доминират пазара – както при онлайн магазините, така и при офлайн. Обаче и новите методи, макар и бавно, започват да набират популярност. Затова е препоръчително да сте в течение със зараждащите се тенденции, защото след няколко години  ще е полезно да синхронизирате своя онлайн магазин с тях.

Методи за плащане в онлайн магазин

1. Мобилен портфейл

Както PayPal е услуга, която ви позволява да си държите парите в дигитална сметка, така мобилните портфейли по сходен начин държат парите ви в смартфона. Apple Pay е алтернативата на Apple за мобилен портфейл. В момента Google Wallet засилва очакванията, че тези методи на плащане ще се развият повече в близките месеци. Тъй като за извършване на плащане от мобилен портфейл не е нужно да се взимат данни от банкови сметки и има мерки за сигурност като пръстов отпечатък, се очаква потребителите да започнат да използват мобилните си портфейли все по-често.

2. Биометрични плащания

Очаква се в следващите няколко години биометричните системи за плащане (плащане чрез пръстов отпечатък например) през смартфон да наберат популярност. Наскоро дори VISA започнаха да експериментират с този тип технологии – те си партнират със ситемата на Apple – Apple Pay, както и със Samsung, които също въведоха телефони с четци за пръстови отпечатъци. Никой няма да се изненада, ако в близкото бъдеще и други производители на смартфони въведат технология за разчитане на биометрични данни. Така плащанията стават много сигурни, защото изискват потвърждение от биометрично ниво за извършване на транзакцията – данни, с които хакерите не биха могли да се сдобият.

3. P2P

Всички сме използвали P2P системи за сваляне на музика, филми и игри – пример за такива системи са торентите. Разплащателния вариант на P2P само че е съвсем легален. Този тип система се използва от потребители, които искат да си разделят сметката в ресторанта, например. Парите се прехвърлят между хора посредством съобщение на смартфона. Към момента P2P плащанията са отчели транзакции на стойност 13 милиарда долара общо. Очаква се тази стойност да расте през следващите години.

Като онлайн търговец е нужно  да наблюдавате промените, които се случват в нагласите спрямо плащанията. Ако вашите потребители желаят да плащат по различни начини поръчките си към вас, трябва да помислите върху системите, които могат да ги удовлетворят. RAZ.bg с радост ще ви помогне към реализирането им.